Terugkijken op geslaagde Romereis

Ontmoetingen in de eeuwige stad...

gepubliceerd: vrijdag, 24 april 2009

Ruim veertig deelnemers aan de Romereis van het Sint Bonifatius-instituut keerden woensdag­avond 23 april voldaan terug van een weekje Rome. De ontmoetingen met elkaar, met 2000 jaar katholieke Kerk en met de levende Heer in de dagelijkse Eucharistie waren zeer verrijend. Ook ontmoetingen met dr. Antoine Bodar, zuster Anima Christi, algemeen rector Peter Willi van de geestelijke familie ‘Het Werk’, de medewerkers van de pauselijke Raad ‘Cor Unum’, rector magnificus mgr. Salvatore Fisichella en decaan mgr. Renzo Gerardi en niet te vergeten paus Benedictus XVI tijdens de algemene audiëntie maakten de reis onvergetelijk. Overal in Rome waren de mensen van De Tiltenberg te herkennen aan hun gele rugzakjes met witte opdruk.

De dag van aankomst bezocht de groep na een eerste kennismakings-rondrit door de stad het Pantheon en de Santa maria sopra Minerva waar de heilige Catharina van Siëna begraven ligt. De Eucharistie werd gevierd in de kerk van de Friezen die momenteel wordt gerestaureerd. Pater dr. G. Wilkens, die enkele dagen ervoor de veertigste verjaardag van zijn priester­wijding had mogen beleven, was de hoofd­cele­brant. Op zaterdag bezochten de pelgrims de Santa Maria dell'Anima, de Duitse nationale kerk waar de Nederlandse paus Adrianus VI begraven ligt. Antoine Bodar was hoofd­cele­brant en predikant en gaf een inleiding bij de kerk en het leven van deze ten onrechte zo weinig bekende paus. Beloken Pasen vierden de deelnemers in de Sint Paulus buiten de muren waar het graf van de apostel is. In ‘Tre fontane’, iets buiten de stad werd Paulus onthoofd. Veel pelgrims namen 's middags deel aan de plechtige vespers in de Sint Pieter.

Later werd ook het huis bezocht waar Paulus twee jaar in Rome verbleef (San paolo alla regola) en de Marmertijnse kerker waar hij voor zijn terecht­stelling was opgesloten.

Bijzonder hartelijk werd de groep onthaald in de Pauselijke Lateraanse Universiteit. Rector magnificus bisschop S. Fisichella, die ook president van de pauselijke academie voor het leven is, hield een inleiding over de verhouding van geloof en rede en het belang van de studie van de theologie. De decaan van de faculteit voor theologie begeleidde de groep naar een kleine receptie en door de gebouwen. Bijzondere bewondering verdiende de prachtige nieuwe bibliotheek die onlangs gereed is gekomen.

Zuster Maria ter Nood, die kokkin was van De Tiltenberg voordat zij intrad bij de zusters van het mensgeworden Woord, vergezelde de groep verschillende dagen en Moeder Anima Christi, algemeen overste van deze bloeiende Congregatie vertelde over haar inspiratie en het leven van de zusters. 21 jaar na de stichting van het religieuze instituut zijn er nu meer dan 800 zusters!

Een indruk­wekkend bezoek brachten de studenten van Sint Bonifatius aan de ‘scavi’, de opgravingen onder de Sint Pieter die op last van paus Pius XII in 1939 waren begonnen en hadden geleid tot de ontdekking van een Romeinse dodenstad en het graf van de apostel Petrus.

Op de laatste dag van het bezoek vond de ontmoeting met de ‘levende Petrus’, paus Benedictus XVI plaats tijdens de algemene audiëntie waarin hij de studenten van het Sint Bonifatius-instituut uit Vogelenzang hartelijk groette.


Fotoserie

Klik op een foto voor een uitvergroting.